Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили нарече Русия враг и окупатор и

...
Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили нарече Русия враг и окупатор и
Коментари Харесай

Размирици в Тбилиси. Русия е враг и окупатор, обяви президентът на Грузия

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили назова Русия " зложелател и окупатор " и съобщи, че съветска пета колона стои зад размириците, които съгласно нея може да разделят страната, съобщи Ройтерс.

Зурабишвили направи това изказване след разигралите се подиуми на принуждение нощес в грузинската столица Тбилиси. Полицията употребява сълзотворен газ и гумени патрони, с цел да попречи на протестиращите многочислени стачкуващи да щурмуват постройката на Народното събрание. Над 200 души са потърпевши в конфликтите.

Демонстрантите стачкуваха против визитата на съветски народен представител. Руското въздействие остава политически сензитивна тематика в Грузия. През 2008 г.м дребната страна води и загуби къса война против Русия. Оттогава Москва и Тбилиси нямат дипломатически връзки, а съветската страна призна независимостта на две разколнически грузински републики - Южна Осетия и Абхазия, където са ситуирани съветски войски, инфомрира Българска телеграфна агенция.

Зурабишвили прекъсна през днешния ден визитата си в Беларус с претекста да бъде дружно с грузинския народ в напрегнатата обстановка, съобщи ТАСС. На среща с беларуския президент Александър Лукашенко тя му благодари, че е отделил време да се срещне с нея и му пожела сполучливо осъществяване на Европейските игри. Тръгвам си ненадейно, акцентира грузинският президент и призна, че е желала да гледа Игрите, в които вземат участие и спортисти от нейната страна.

Президентът на Грузия дойде в Минск през вчерашния ден. Предвиждаше се тя да се срещне с премиера, президента и ръководителя на беларуския парламент.

Радикалната част от грузинската съпротива употребява присъединяване на съветската делегация в Общото заседание на Международната асамблея на православието, проведено в Тбилиси, с цел да провежда вълнения, съобщи съветският заместник-министър на външните работи Григорий Карасин, представен от ТАСС. Някои радикални грузински политици вършат всичко, с цел да попречат на нормализиране на връзките сред Москва и Тбилиси, акцентира той. Русия обаче ще продължи методичната си и спокойна работа за създаване и активизиране на връзките с Грузия, добави дипломатът.

Председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе прекъсна визитата си в Азербайджан и напусна Баку. Планираше се по време на почналата през вчерашния ден публична аудиенция той да се срещне с президента Илхам Алиев, с премиера Новруз Мамедов и да взе участие в 53-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо съдействие (ПАЧИС).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР